Ağu 112010
 

DurDe’nin her ay düzenlediği “Ayın Irkçısı” seçimi bu kez DurDe! katılımcıları ve destekçilerinin doğrudan oylarıyla gerçekleşti. Bu ay ilk kez başlattığımız oylamaya web sitesi üzerinden toplam 1.672 kişi katıldı. Altı aday isim üzerinden yapılan oylamada “Temmuz Ayı Irkçısı” ödülüne, oyların yüzde 34’ünü (583 oy) alan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek layık görüldü.

Katılımcılardan bir sonraki ay için aday önerilerini bekliyoruz. Adaylar, Ağustos ayında dile getirilen veya yazılan ırkçı sözlere göre belirlenecek. Aday önerileri en son 31 Ağustos gününe kadar yapılabilir. Lütfen bir aday önerirken, niçin önerdiğinizi ve ilgili haber kaynağı ve linkleri yazmayı unutmayınız. Adayların belirlenmesinin ardından 1-7 Eylül tarihleri arasında adaylara oy verme işlemi başlayacak. 8 Eylül’de ise “Ağustos Ayı Irkçısı” ilan edilecek.

Ağustos ayı için aday önerilerinizi şu iletişim bilgileri üzerinden yapabilirsiniz:

Facebook: http://www.facebook.com/durde/

E-mail: durde@durde.org

Mesaj yaz: http://www.durde.org/index.php/iletisim/

Tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe! Girişimi

***


1. Cemil Çiçek

(Yüzde 34, 583 oy)

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Yozgat’ta bir yüksek okulun temel atma töreninde konuşma yaparak “Nijerya’daki Nijeryalılara Türkçe’yi öğrettik, Hakkâri’dekine, Diyarbakır’dakine hâlâ Türkçe’yi öğretemedik” dedi. Çiçek, bu sözleriyle Hem Nijeryalıları hem de Kürtleri aşağılıyor. Kürtlerin hepsine Türkçe öğreterek Kürt sorununun ortadan kalkacağını düşünüyor. Çiçek bu sözleriyle Temmuz ayı ırkçısı adayları arasına girerek, birinciliği aldı.

http://www.gundem-online.net/haber.asp?haberid=93526

2. Fazıl Say

(Yüzde 23, 388 oy)

Ünlü piyanist Fazıl Say Facebook sayfasında arabesk müzik hakkında şu düşüncelere yer verdi:

“Arabesk müzik, arabesk yaşam tarzının betimlemesidir. Aydınlığın, çağdaşlığın ve öncülüğün, sanatçılığın sırtına külfettir. Emek karşıtıdır, duyarsızlıktır ve yaratamamaktır! Etik dışı “yalan dolanla” doludur. Ortadoğu işi, 3. sınıf, acındırmaca, tembellik, yeteneksizlik, rant, çamur, muallaklıklar üzerinden yaşar. Arabesk müziği yapan yapsın! Bu sayfaya tek gık diyeni yukarıdaki sebeplerden hemen atacağım! Türk halkının arabesk yavşaklığından utanıyorum, utanıyorum, utanıyorum!” sözleriyle halkı arabesk müzik üzerinden aşağıladı ve elitizmini bir kez daha ortaya koydu. Ortadoğu halkalarına bu ırkçı bakışıyla Say Temmuz ayı ırkçısı adayları arasına girerek, listede ikinci oldu.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25115944/

3. Yusuf Halaçoğlu

(Yüzde 16, 277 oy)

22. Ulusal Dadaloğlu Geleneksel Kültür ve Sanat Şenlikleri kapsamında düzenlenen panele Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da konuşmacı olarak katıldı. Halaçoğlu, “Türk milleti ırkçı değildir. Irkçı olmaları mümkün de değildir. Irkçı olsaydı bütün ulusları, kendi idaresindeki ulusları asimile etmeliydi. Tam tersine kendisi asimile olmuş. Bazılarına biz bugün Kürt diyoruz.” sözleriyle yoruma bile gerek bırakmadan, Temmuz ayı ırkçısı adayları arasına girerek, listede üçüncü oldu.

http://haber.gazetevatan.com/kurtler-fena-kizacak/319045/1/Gundem

4. Vahit Erdem

(Yüzde 9, 152 oy)

Kırıkkale’de yayımlanan yerel Yenigün gazetesinin, ‘Kürtler her şeyi ele alıyor’ manşetiyle verdiği haberde, AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem’in, Yahşihan ilçesini ziyareti sırasında şu sözleri sarf ettiği belirtildi:

“Türkiye’ye bakacak olursak; Karadeniz insanları çok çalışkan olur. Kimileri ticaret yapar, üretim yapar zengin olur. Kimisi de okur doktor olur, avukat olur. Her iki başbakanımız da birisi Mesut Yılmaz birisi Recep Tayyip Erdoğan Rizeli’dir. Buradan örnek verebiliriz. Orta Anadolu insanımızı ise rehavet bürümüş durumda. Şöyle genel bir şekilde bakacak olursak, Kürtler artık çok çalışıyor. Her şeyi ellerine almaya başlıyorlar. Yakında Türkler azınlık olacak ve bir zamanlar Türkler varmış diyeceklerBir an önce gözümüzü açmamız lazım. Çalışkan olmak zorundayız.

Erdem, Kürtlere bakış açısı ile Temmuz ayı ırkçısı adayları arasına girerek, listede dördüncü oldu.

http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=122219

5. Engin Ardıç

(Yüzde 9, 151 oy)

Sabah Gazetesi yazarı Engin Ardıç 22.07.2010 tarihli “yemezler” başlıklı yazısında alaycı bir dille Romanlara ve özellikle kadınlarına ağır hakaretler ediyor. Ardıç yazısında,“Köstence’de “aşırı esmer” bir kızla tanışmıştım, adı da Güllü… Türkçe de biliyor ya, konuşmaya kalktık… Yekten “abe veresin beş dolarcık, …beni bir kerecik” dedi. Yüzüm kıpkırmızı olmuştu. O zamanlar toydum, onları tanımıyordum. Hayatı da tanımıyordum.” gibi üstü kapalı ifadelerle yazının önemli bir bölümünde Romanlar hakkında genel geçer ön yargıları tekrarlıyor. Ardıç bu yazısıyla Temmuz ayı ırkçısı adayları arasına girerek, listede beşinci oldu.

http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/ardic/2010/07/22/yemezler

6. Özdemir İnce

(Yüzde 7, 121 oy)

Hürriyet Gazetesi yazarı Özdemir İnce 07.07.2010 tarihli “Neden Müslümanlar çağa uyumsuz?” başlıklı yazısında, “Müslümanlar arasından, sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada adama benzer adam; bütün dünyanın imreneceği, örnek alacağı bir insan neden çıkmıyor?” sözleriyle İslamofobik olduğunu bir kez daha gösterdi. İnce ayrıca,  “Ben, Türk-Müslümanlarının dünyanın öteki Müslümanlarından “başka” olduklarını neden yazıyorum? Bir zamanlar laik ve steril ortamda öğrenim görmeleri sayesinde uygarlaştıkları için! Bunlar ise travesti Arap’a dönüşmek istiyorlar!” sözleriyle de Temmuz ayı ırkçısı adayları arasına girerek, listede altıncı oldu.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=15244794

Cemil Çiçek